Onderhoud verkooptafels

Hoe houdt u de waterplanten op uw winkelvloer langdurig vers en netjes?​

De waterplanten op uw verkooptafels hebben natuurlijk enig onderhoud nodig. Maar misschien wel minder dan u verwacht. Hier volgen enkele tips.

Spaarzaam water geven voor minder onderhoud

Geef de waterplanten spaarzaam water door de verkooptafel 1 of 2 keer per week vol te laten lopen met water. Geef de waterplanten een nachtje de tijd om het water op te zuigen. Zet vervolgens de afvoerkraan open om het resterende water weg te laten lopen. De frequentie van water geven is afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid licht, maar de planten mogen best een paar dagen droog staan.

Door het spaarzame water geven groeien de planten namelijk minder snel, waardoor er minder onderhoud nodig is. Met droge planten blijven de tafels, potten en manden schoner, en ontstaat er geen algenaanslag. Dit komt de algehele presentatie ten goede en uw klanten hoeven dan ook geen natte planten mee te nemen.

Snoeien

Afhankelijk van het soort waterplant worden de planten in de smalle 9cm (P9) potten soms te lang. Hierdoor kunnen planten omvallen of over andere planten heen hangen, wat de presentatie verstoort. Daarom is het raadzaam om de waterplanten terug te snoeien, maar niet meer dan 1/3 van de plant. Een plant van 60 cm hoog mag dus teruggesnoeid worden naar 40 cm. Hierdoor ziet de presentatie er weer netjes uit. Meestal worden de waterplanten in P9 potten op het etiket gekozen en niet omdat deze visueel aantrekkelijk zijn op het aankoopmoment.

Waterlelies

Onze waterlelies worden geleverd in waterdichte bakken en van daaruit ook verkocht. Een waterlelie mag absoluut niet uitdrogen en daarom altijd in het water staan. Vul hiervoor in het voorjaar de leliebak tot aan de rand van de mand of pot. Zo kan uw klant goed zien wat er gekocht wordt. In de zomer moeten waterlelies echter goed beschermd worden tegen de zon. Vul de bak op dat moment daarom tot de rand van de bak. Waterlelies vinden dit prettig, hoewel de gehele plant daardoor wel minder zichtbaar is.

Voeding

Om de frisse kleur van de waterplanten ook in de zomer te behouden zonder dat de groei extra gestimuleerd wordt, kunnen wij u speciale waterplantenvoeding als service bij de verkooptafels leveren. U lost het zakje met voeding op in een emmer met water en verspreid het over de gehele tafel tijdens het water geven. Een optimaal resultaat behaalt u door dit elke 2 weken te herhalen. Deze voeding is alleen geschikt voor tafels met waterplanten, moerasplanten, oeverplanten en zuurstofplanten.